Patlamadan Korunma Sistemlerinin Tasarımında Testlerin Önemi​

İngiltere’deki büyük bir kimya şirketi, uzun yıllardır büyük bir sprey kurutucu sistemi kullanıyordu. Ana kurutucuya patlama sönümleme sistemleri, siklon ve filtreye ise alevsiz patlama kapağı koyarak patlama riskinin azaltıldığını düşünüyorlardı. Bu patlama önleme sistemleri kurulumdan sonra, gerçek patlamaları önlemek için 30’dan fazla kez kullanıldı ve sistem şimdiye dek işini yapmıştı.

Bununla birlikte, aktivasyonların sıklığı artmış ve sonuçta ana filtredeki bir patlama, patlamadan korunma sistemine rağmen tesiste hasara yol açmıştı. Kimya şirketi, patlama sönümleme sistemini kuran firma dahil birçok tedarikçiden bu patlama önleme sorunu için bir çözüm önerisi istedi ve her bir tedarikçi kendi cihazlarıyla çeşitli denemeler yaptı. Her bir tedarikçi kendi patlama algılama sistemini sprey kurutucunun üzerinde bırakarak testler yapmaya başladı.

Bir sonraki patlama gerçekleştiğinde, olay sadece RSBP tarafından tespit edildi. Bu nedenle mevcutta kullanılan patlama önleme sistemlerinin ve testte duran diğer tedarikçilere ait sistemlerin güvenilmez olduğu anlaşıldı. RSBP’nin ayrıntılı olay incelemesinde, mevcut sistem dizaynında kullanılan patlama verilerinin (Kst 430, Pmax = 8.9) doğru olmayabileceği tespit edildi. RSBP’nin, hem 20 Litre küre hem de 1m3 test kaplarında yapılan ürün karakterizasyon testindeki tecrübesi, 20 Litre küre testinin muhtemelen hatalı sonuçlar verebileceğine inanmamıza neden oldu ve bunun yerine, tam bir test setinin yeni bir testle birlikte tekrarlanmasına karar verildi.

RSBP, sprey kurutucuda işlenen ürünü dört farklı 20 Litrelik test küresinde test etti ve test sonuçları, daha önce yapılanlara çok yakındı. Bununla birlikte, 1m3’lük test kabındaki testler çok daha düşük bir Kst değeri ile sonuçlandı. Bu bilgi, patlama sönümleme sisteminin tasarlanmasında kritikti. Hammadde testinde farklı Kst ve Pmax değerlerinin çıkması neticesinde mevcut sistemin dizaynın hatalı olduğu ve RSBP sistemi ile değiştrilmesi gerektiğine karar verildi. Ana kurutucu, siklonlar, ana filtreler ve kanallar üzerine RSBP patlama sönümleme sistemi kuruldu.

Önceki güvenlik sisteminin en hayati unsuru, filtreye alevsiz patlama kapağı uygulanmasıydı. RSBP, alevsiz patlama kapağının, boyutuna (> 250m3) bağlı olarak filtreye uygulanmaması gerektiğini düşünüyordu, çünkü filtrenin büyüklüğü alevsiz patlama kapağının kullanım sınırlarını aşıyordu.

RSBP anahtar teslim bir patlamadan korunma projesi başlattı. Bu proje, prosesin analizinden, patlama sönümleme sisteminin konumlandırılmasına, elektrik ve mekanik sistemlerin montaj ve devreye almasına kadar tüm proje yönetimini içeriyordu. Projede 50 sönümleme tüpü ve 20 algılama noktası belirlendi ve tüm işler zamanında tamamlandı.

RSBP patlama sönümleme sisteminin başarılı bir şekilde kurulmasını ve devreye alınmasını takiben neredeyse bütün sistem tek tek test edildi. Devreye alma sırasında doğalgaz ile bir patlama testi yapıldı. Son kullanıcı, sprey kurutucu sistemine doğalgaz enjekte etti ve gazı ateşledi. RSBP’nin patlama algılama sönümleme sistemi doğalgaz patlamasına karşı kurulmuş olmamasına rağmen patlamayı algıladı ve dizayn edildiği şekilde patlamanın sprey kurutucu ve diğer ekipmanlara zarar vermesini engelleyerek sönümledi.

RSBP patlama sönümleme sistemi, bu kimyasal şirketteki süreci birkaç yıldır korumaktadır. Bu örnek neticsinde görülmüştür ki, doğru kriterlere, deneyimli ve bilgili bir tasarım ekibiyle önemli proseslerin patlamadan korunma sistemleriyle güvenle çalışabilmesi mümkündür. RSBP patlamadan korunma sistemleri sadece can kaybını ve değerli varlıkların zarar görmesini engellemekle kalmaz, aynı zamanda plansız duruşlar ve üretim kaybı gibi ek işletme sorunlarını da azaltır.

RSBP ve Elva’ın patlamadan koruma çözümleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşın;

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

Telefon ile arayabilir veya iletişim formundan yazabilirsiniz,
uzmanlarımız en kısa süre içinde sizlere ayrıntılı olarak cevap verecektir.